Spaniel pups - Maud Earl
© copyright Ria Hörter 2016 - Do not use or reproduce anything without written permission. This website was first launched in 2007. Pride Webdesign - Ruut Tilstra
Ria Hörter

Uit de Kunst

GESCHIEDENIS EN BESCHRIJVING

VAN HONDENSCHILDERIJEN

Gepubliceerd in het maandblad “Onze Hond Mocht u geïnteresseerd zijn in het publiceren van één van deze artikelen, inclusief illustraties en foto's dan kunt u contact met mij opnemen. E-mail: horter@tiscali.nl Alle artikelen zijn beschikbaar in het Engels en/of in het Nederlands.

ANTON MAUVE: HOLLANDSE HERDERSHONDEN

(Dutch Shepherd Dogs) History and description of several dog paintings by the famous Dutch artist Anton Mauve.
Dog Writer and Contributing Editor of Dog Magazines

ARTHUR WARDLE: THE GREYHOUND HENRIETTA HORN

ca.1924

History and description of a dog painting of a famous 20th century English dog painter.   Illustrated with the depiction of the painting and a “modern” photo.

ARTHUR J. ELSLEY: DE ST. BERNARD ‘NEVER MIND’

History and description of a wonderful Victorian painting by the well- known British painter Arthur J. Elsley (1860-1952).

EDMUND OSTHAUS: THE GERMAN POINTING DOG AND

ENGLISH SETTERS

History and description of a painting of three gundogs, a German Shorthaired Pointer and two English Setters by the 19th century German-American painter Edmund Osthaus. Illustrated with a depiction of the painting and several modern photos.

SIR EDWIN HENRY LANSEER: A DISTINGUISHED MEMBER

OF THE HUMANE SOCIETY

History and description of one of the famous paintings of a Lanseer by this British artist (1802-1873).

FREDERIK THOMAS DAWS: THE SAMOYED ‘LOGA OF THE

ARCTIC’

History and description of a dog painting by the famous British artist F.T. Daws (born 1878).

EDMUND OSTHAUS: SEVEN ENGLISH SETTERS - Engels

Painting

by

Edmund

Osthaus

(1853-1928)

Two

men

played

an

important

role

in

developing

the

modern

English

Setter:

Edward

Laverack

(1800-77),

a

breeder

in

Shropshire

(England),

and

Richard

L.

Purcell

Llewellin

(1840-1925)

of

Leicestershire.

It

is

said

that

Laverack

focused

more

on

conformation

than

hunting

ability.

In

the

painting,

several dogs are resting together on a kennel bench.

HOND EN DWERG

HSchilderijen van dwergen die zijn afgebeeld met een hond meestal een grote hond zijn vooral bekend uit de 16de en 17de eeuw. Het vindt zijn oorzaak in het feit dat het ‘houden van dwergen’ aan vrijwel alle Europese hoven heel gebruikelijk is. Aan het Spaanse hof bevinden zich op een gegeven moment meer dan 100 (!) dwergen. Ze dienen als bezienswaardigheid, statussymbool en bron van vermaak. Dwergen ten geschenke geven of doorverkopen komt regelmatig voor en bij een vorstelijk huwelijk krijgt de bruid niet zelden een dwerg mee, als huwelijks¬geschenk. Dwergen hebben zeker een functie aan de hoven; ze dansen op feesten, maken grappen, musiceren en imiteren. Ze krijgen weliswaar veel aandacht, maar worden soms slecht behandeld en betiteld als vergissingen van de natuur. Echter, anoniem zijn ze niet, want soms kennen we hun namen Wie één of meer dwergen bezit, moet daar natuurlijk mee pronken en hofdwergen worden dan ook in de duurste kledij gestoken. Maar niet alleen dat, de vorsten laten hen ook portretteren, soms met zichzelf, de kinderen of een hond erbij. De hond kan een lid van de familie zijn, maar ook ‘entourage’ die het kleine formaat van de dwerg nog eens extra moet benadrukken. Het geeft deze schilde¬rijen soms een komisch tintje, maar ook een ongemakkelijk gevoel.

GUSTAVE MUSS - ARNOLT: BEAGLES ROBINO II AND III

History and description of a painting of two famous American Beagles by a 19th century German-American dog painter. Illustrated with a depiction of the painting and a “modern” photo

MAUD EARL AND THE SAINT BERNARD

History and description of a dog painting by the famous 19th and 20th century British artist Maud Earl.

LOUIS AGASSIZ FUERTES: TWO DACHSHOUNDS

History and description of a dog painting by the American artist Louis Agassiz Fuertes.
Page Up

GEORGE STUBBS AND HIS WHITE POODLE

History and description of a dog painting by a famous 18th century

English dog painter

Illustrated with a depicting of the painting and a ‘modern’ photo

KONINGIN ALEXANDRA VAN ENGELAND MET HAAR

KLEINKINDEREN EN FAVORITE HONDEN

Schilderij van de Victoriaanse kunstschilders Frederick Morgan and Thomas Blinks. Koningin Alexandra (1844-1925) was getrouwd met koning Edward VII. Ze hield van honden, speciaal van de Pekingees, de Japanse Spaniel en de Barzoi.

Op alfabetische volgorde

1. Anton Mauve: Hollandse Herdershonden 2. Arthur Wardle and the Greyhond Henriëtta Horn 3. Arthur J. Elsley en de St. Bernard “Never Mind” 4. Edmund Osthaus and the German Pointing Dog and English Setters 5. Edmund Osthaus: Seven English Setters 6. Edwin Megargee en de Foxterrier “Ch Flornell Checkmate” 7. Sir Edwin Henri Landseer: A distinguished member of the Humane Society 8. Frederik Thomas Daws: The Samoyed “Loga of the Artic” 9. Frida Kahlo en mexicaanse naakthond 10. George Stubbs and his White Poodle 11. Gustave Muss Arnolt: Beagles Robino II and III 12. Hond en Dwerg 13. John Emms and the Cairn Terriers “Tatters” 14. Joseph Edouard Stevens 15. Koning Leopold: Favoriete dieren 16. Koningin Alexandra van Engeland met haar kleinkinderen en haar favoriete honden 17. Lois Agassiz Fuertes: Two Dachshounds 18. Ludwig Voltz en de Teckels na de vossenjacht 19. Maud Earl and the Saint Bernard 20. Portrait of a Sacremento Indian with two Dalmatians 21. Prinses Mary Adelaide en Nelson 22. Richard Andell and the two King Charles Spaniels in a landscape 23. Romantische school: Duitse Honden 24. Schipperke van Koningin Louise 25. Walter A Weber: Sussex Spaniels 26. William Hogarth
Jager met twee Spaniels, Madsen Paris

WALTER A WEBER: SUSSEX SPANIELS

History and description of a dog painting by the American artist Walter A. Weber.

PORTRAIT OF A SACRAMENTO INDIAN WITH TWO

DALMANTIANS (1867) - Engels

Schilderij van de Duits-Amerikaanse kunstenaar Charles Nahl (1818- 1878). Een bijzondere voorstelling met een zittende man een  ‘Sacramento Indian’- twee Dalmatische honden, een haan en een kip. Dit alles gesitueerd in een fraai landschap met op de achtergrond een rivier en bergen. Een intrigerend werk.  

LUDWIG VOLTZ EN DE TECKELS NA DE VOSSENJACHT

History and description of a beautiful painting made by a 19th century German painter. Voltz painted in 1855: ‘Dackelpaar vor Jagdutensilien und Weinflaschen’ (A pair of Dachshunds with hunting attributes and wine bottles’).

ROMANTISCHE SCHOOL: DUITSE HONDEN

HDit keer niet één schilderij maar twee, die met elkaar te maken hebben, omdat ze zijn geschilderd door de 19de-eeuwse Jagdmaler Adolf Eberle (1843-1914) en Tier- maler Heinrich Sperling (1844-1924). Allebei vertegenwoordigers van de Duitse Romantische School. De types jachthonden zijn in zijn schilderstukken direct herkenbaar: Duitse Staande Honden met een bruine vacht of bruin met witte platen; ook zwart met tan komt voor. Dan Pointers en Dashonden veelal met een zwart en tan vacht. Pointers is minder vreemd als het lijkt, want in het laatste kwart van de 19de eeuw zijn Engelse en Franse honden ingekruist in de staande Duitse Honden, onder hen Pointers en Setters. Daaruit ontstaan de zoge¬noemde ‘Halbbluthunde’. Het hier afgebeelde schilderij Besuch des Jägers, wordt ook Dirndl und Jäger bei der Brotzeit genoemd. De bruin-witte hond heeft zijn hoofd op de knie van de jager gelegd, terwijl de Dashond zijn blik strak gericht houdt op de tafel, waar de vrouw het brood snijdt. Dat doet ze op de ouderwetse manier: het brood in de linkerhand en met het mes naar zich toe snij¬dend. Dat brood zal ongetwijfeld worden belegd met het spek, waar¬van de Dashond zijn ogen niet kan afhouden. Het is lastig geweest om een schilde¬rij van Eberle te kiezen; hij heeft er immers honderden met jachthonden gemaakt. Wie op Google Images ‘Adolf Eberle’ intypt, vindt talrijke van die zogenoemde genrestukken. De honden van Heinrich Sperling (1844-1924) zijn absolute hoofdpersonen op diens schilderijen. Ze zijn met grote precisie en kynolo¬gisch verantwoord afgebeeld. Sperling is een tijdgenoot van Eberle, maar groeit op in een ander deel van Duitsland. Hij is geboren in Warnkenhagen, in Mecklenburg Vorpommern, en wordt van Carl Staffeck en Paul Friedrich Meyerheim een leerling. Al op jonge leeftijd gaat hij naar de Berliner Kunstakademie en in 1893 zal hij daaraan als professor worden verbonden. Sperling maakt talrijke schilderstukken met paarden en honden, waarbij jachthonden een grote plaats innemen. Boeken en tijdschriften over honden worden niet zelden door Sperling geïllus¬treerd; een goed voorbeeld is ‘onze’ Graaf van Bylandt, die in zijn ’Hondenrassen’ (1904) ook diverse schilderijen van Sperling heeft laten afdrukken. De kunstenaar is thuis in hoge kringen; ook de honden aan het Duitse keizerlijke hof worden door hem vereeuwigd. Het schilderij dat ik bij dit artikel heb gekozen laat vier honden zien: een Duitse Dog, Mopshond, Sint Bernard en een Schotse Herdershond (lang¬haar driekleur).

EDWIN MEGARGEE EN DE FOX TERRIER ‘CH. FLORNELL

CHECKMATE’

History and description of a beautiful painting by the well-known American artist Edwin Megargee ( 1883-1958).
Engels
Nederlands

HET SCHIPPERKE VAN KONINGIN LOUISE - 1832

Portret van het Schipperke van koningin Louise van de kunstenaar Eugene-Joseph Verboeckhoven.

RICHARD ANSDELL AND TWO KING CHARLES SPANIELS

IN A LANDSCAPE

History and description of a painting with two King Charles Spaniels by Richard Ansdell (1815-1885).

JOHN EMMS AND THE CAIRN TERRIER 'TATTERS'

History and description of one of John Emms' best paintings of a Terrier.
new!