Spaniel pups - Maud Earl
© copyright Ria Hörter 2016 - Do not use or reproduce anything without written permission. This website was first launched in 2007. Pride Webdesign - Ruut Tilstra
Ria Hörter

Onbekend maakt niet onbemind

Dog Writer and Contributing Editor of Dog Magazines

PATTERDALE TERRIER

Het in Cumbria gelegen dorpje Patterdale (Saint Patrick’s Dale) ligt aan het Ullswater in het Engelse Lake District. Het dorpje en de vallei zijn de naamgevers van één van die tientallen terrierrassen in het noorden van Engeland en het grensgebied met Schotland: de Patterdale Terriër. Het regenachtige, winderige, ruige en eenzame gebied met een rotsachtige ondergrond leent zich niet goed voor landbouw of veeteelt; waar je ook kijkt, zijn er dan ook schapen. Ook wild is er in overvloed; voor de arme bevolking is een konijnenpoot een welkome aanvulling op het nogal schaarse menu. Ook de boeren zijn blij met deze terriër, die de vossen, ratten en muizen uit hun schuren houdt.

WESTFALEN TERRIER

Op 20 mei 2020 wordt de Westfalen Terriër erkend door het Verband für das Deutsche Hundewesen (VDH) en daarmee wordt het een zelfstandig ras met een eigen rasstandaard. Dat betekent onder andere dat er stambomen kunnen worden afgegeven. De bakermat van de Westfalen Terriër ligt in Dorsten, een stad in de Duitse deelstraat Nordrhein-Westfalen. De Westfalen Terriër, zoals we hem voor het gemak maar zullen noemen, is het resultaat van de wens om een intelligent, werklustig en vooral verdraagzaam jachthondje te creëren. Een die niet alleen in het jachtveld heel bruikbaar is, maar die zich ook als gezinshond ten opzichte van mensen en andere honden sociaal gedraagt. De man die een dergelijke hond wil fokken is Manfred Rüter uit Dorsten; hij is jarenlang ‘Bundeszuchtwart’ bij het Verband für das Deutsche Hundewesen (VDH). Voorafgaand aan de schepping van de Westfalen Terriër, houdt hij zich bezig met Duitse Jachtterriërs (DJT). Echter, Rüter stoort zich aan het gedrag van deze jachtterriërs, die door kenners worden omschreven als niet altijd even verdraagzaam, afstandelijk en soms zelfs onbenaderbaar. Doorgaans ook: moeilijk, eigengereid en bovendien met een kort lontje. Niet alleen het gedrag van de DJT bevalt Rüter niet, ook de erfelijke ooglensdislocatie ziet hij als een probleem, dat hij in een nieuw ras wil vermijden. Overigens is de Duitse Jachtterriër zelf ook een ras met een korte geschiedenis. Rond 1920 wordt de DJT in de deelstaat Bayern gefokt uit onder andere de Fox Terriër en de Welsh Terriër.
1. Canadian Eskimo Dog 2. Catahoula Leopard Dog 3. Coonhound 4. Epagneuls 5. Patterdale Terrier 6. Perro Ratonero Bordeguero Andaluz 7. Spino Degli Iblei 8. Tenterfield Terrier 9. Westfalen Terrier
Mocht u geïnteresseerd zijn in het publiceren van één van deze artikelen, inclusief illustraties en foto's dan kunt u contact met mij opnemen. E-mail: horter@tiscali.nl Deze artikelen zijn beschikbaar in het Nederlands.
Engels
Page Up
Nederlands